Skrivet av: dreamalive | juni 9, 2008

från Jenny och barnen

Tack, tack, tack för alla gratulationer som jag inte fått… 😉
PÅ MIN FÖDELSEDAG!!!
…för att igår när jag och Tassa åkte till Marocko så fick mobiltelefonen frispel och skickade mitt meddelande till Nuno tretton gånger till honom, …och sedan till ytterligare telefon-nummer (…det var pinsammare förra gången det hände och jag hade skrivit lite mer privata hälsningar..). Stängde av den, och sedan dess har det inte gått att aktivera SIM-kortet igen för +46-705-249085 eftersom det krävs en PUK-kod som kanske ligger någonstans i en låda där hemma i Sweden.
Så nu finns vi på spanska mobilnumret: +34-691 861 675 tills vidare,
och nu har Nuno precis lyckats få igång antennen på min laptop så att jag fått alla mail – TAAACK!!!!!! Tack för alla hälsningar!
Det är tajt med internet-tid just nu, och imorgon fortsätter vi NORRUT (!) på Atlanten i riktning Cádiz och längre fram Portugals Algarvekust, så förlåt jag blir sen med mina svar! Förlåt!

Allt är fantastiskt bra här, och kunde inte vara bättre – …föutom kanske en dusch då..! 😀
Marocko, Afrika, var maxat, och vattenlinjen på Siska har sänkts ytterligare något.
Hamnpolisen här i Tarifa har mycket roligt åt oss och vår chiqitito båt.
I morse blev jag födelsedagsväckt av att de ropade på oss (för att vi måste flytta båten) och då sjöng de födelsedagssången Feliz Cumpleaños för mig :-).
Mer rapport från Marocko kommer nästa inlägg.
Nu kommer en massa vi samlat på oss sedan sist, och Tiago och Tassa har skrivit lite oxå. Det är Tassa som tar många av fotona här på bloggen och från Ronda som hon älskade kommer ännu fler nedan!

Gibraltar – by Tiago
22/5 åkte vi till Gibraltar med en hyrbil för att titta på Gibraltars klippa.
(Fler Gibraltar-bilder i högerlisten. Observera husen inne i klipporna på bilden här under.)

Där fanns jätte många apor. Vi var och kollade på en jättestor grotta som hette Saint Michaels Cave och där var jättefint
När vi kom ut från grottan så kom vi till lite turistaffärer där det fanns väldigt många apor. När jag och Tassa köpte en Bounty så hoppade en apa ner från taket på restaurangen och tog min Bounty, vi stog bara och glodde med öppna munnar medan apan käkade upp min Bounty.

Sedan för att ge tillbaka så gick jag till bilen och hämtade en tom godispåse, jag stod och låtsades att jag åt ur den och direkt kom tre apor och drog i mig. De blev väldigt förbryllade när dem förstod att den var tom. Hihi!
/Tiago
(Spirits min när han såg aporna utanför bilen):

Ronda – by Tassa


23/5 åkte vi (”vi” är i det här fallet alla utom mamma som var i Sverige då) ut med den hyrda bilen till ett vackert ställe en bit från havet, Ronda. Det var väldigt fin utsikt på vägen dit.
Vi stannade några gånger och tittade och tog foto.


Det var jätte fint i Ronda, riktigt otrolig utsikt.

Det gick en klyfta rakt genom staden med en å längst ner på bottnen.På ett ställe fanns ett gammalt fort eller någon sorts byggnad som var inbyggd i bergväggen längst ner på bottnen av klyftan. Jag och pappa gick hela vägen ner i de långa vindlande tunnel-trapporna som ledde ner till bottnen inuti berget. Jag hittade mitt drömhus i Ronda. Det var egentligen någon sorts museum, även om jag inte tittade på utställningen, utan bara huset.Det var underbart i Ronda och det var helt klart ett av de finaste ställen jag varit på!

Tassa<3

Gibraltar – Tarifa
Här i Tarifa – Europeiska fastlandets sydligaste punkt – kan man sitta och titta.
Barerna, pubarna, caféna – och alla andra namn dessa går under – ligger tätt i gränderna i gamla stan, blandat i en intressant kombination av det äldsta och det nyaste. De som vågar sig ut i kjol visar – gamla som unga – upp trosorna i vindkasten i de småsmå gränderna iTarifas gamla stadskärnan.
Blåsigaste stället i Spanien, och därav, sägs det, högsta självmordsfrekvensen i landet. Samtidigt dras folk från hela världen hit för de perfekta förhållandena för kite- och windsurfing. Och med dem följer softa chill-out ställen och coola figurer i avslappnade märkeskläder. Yin-yang symboler blandas med tribe-tatueringar, massage med kreativa skrivarkurser, ekologiska pizzor i vedeldad ugn med eklusiv inredning bland vackra valv, och dessutom fågel- och fjärilskådning med delfin- och valutflykter eftersom naturen bjuder på mycket här, både i vattnet, längs med vattnet, och uppe i bergen.
Vi är inställda på att återvända hit fler gånger.


Vi lyckades komma hit på andra försöket genom Gibraltar sund. Det ska inte vara för lätt! Och nu vet vi att det krävs mer än bra tidvattens- ström- och vindkartor för att klara det. Om man inte har en fet motor. Och det har vi som bekant i.n.t.e.
..välslitna svenska flaggan i Gibraltars uppgående sol
Idag – Imorgon – eller inte alls
Vi kom genom tack vare mina ihärdiga drömmar natten innan (nickar övertygat), med många människor i drömmen som rekommenderade mig att vi skulle göra så.
Istället för att gå tidigt på morgonen som dagens karta över tidvattnet och strömmarna rekommenderade, tjatade jag på Nuno om ifall det inte gick att gå ut lite senare framåt lunch(?). Precis som mina drömmar sa..
När jag frågade seglarna i hamnen (som är en privat klubb med bara spanjorer, där vi hade tur att få plats för en natt) sa vissa att vid lunch skulle det vara bra att gå ut mot Atlanten genom sundet. Men de var inte alla överens om det. Endel sa att vi inte skulle klara det, att vi skulle få motvind. För när man ser molnen samlas uppe bakom berget mot väster, då vet man att det blåser Poniente, dvs från väst från Tarifa. Men vinden skulle vända. Och sedan skulle den bli starkare. Och sedan ännu starkare.
Hos räddningsmanskapet Salvamento Marítimo var de lika oense. Den ene sa vi inte skulle klara oss mot strömmarna utan medvind med vår knappa motorkraft på fredagen, men att på lördagen skulle vi få bra medvind, så att det var bättre att vänta en dag. Den andre sa att det var visst det bra idag om vi gick vid lunch, men att nästa dag, lördag, skulle det nog bli för starka vindar.
Och sedan gick vi in till Algeciras centrum till ett Locutorio; ett rum fullt med datorer och telefonhytter som man kan köpa sig tid vid. Väderleksrapporterna på alla fem olika ställen vi konsulterar på internet var lika tvetydiga..
Nuno ville nog helst vänta till lördagen, och jag ville följa drömdirektiven och komma iväg NU fredag.
Det var så påtagligt insisterande drömmar. Annorlunda från de jag brukar ha. Mycket insisterande som sagt. Så jag insisterade. Lirkade och påtalade fördelar.
Så bestämde vi oss att göra ett försök. Hellre det än att sitta i hamnen hela dagen – eller ännu värre bli tvungna att återvända till Gibraltar för att ägaren till ”vår” plats skulle komma hem!
Men barnen var inte lika pigga på att riskerar tuffa tag i sundet utan ville hellre ta det lugnt. Då är det motigt att påtvinga att vi går ut. Men jag gav mig inte.

Och det var bra. Jag tror vi lyckades pricka in en ganska sällsynt lucka i sundet, och fick en förvånansvärt fridfull dag, nästan som en lugn innansjö, mellan Europas och Afrikas kontinenter, sökandes de rätta strömmarna ungefär längs tjugo meters linjen (havsdjupslinjen längs spanska kusten) som vi hört man skulle göra. Det såg helt annorlunda ut där ute jämfört med dagen innan när vi försökte, och fick vända.
Och jämfört med nästa dag – lördagen – när vindarna blev alldeles för starka! Tänk om vi hade väntat – då hade vi varit fast i Algeciras eller Gibraltar fortfarande i jag vet inte hur många dagar!
Här är i Tarifa är ett schysst ställe att vara fast på ett tag!
Lite omständigt i fiske- och kommershamnen, men bra energier.

Tog ett tag att hitta en lösning för att komma av och på när tidvattnet tog ner Siska långt nedan för kajkanten, och Spirit var mycket upprörd, förtvivlad,
när hans hem låg långt där nere bland de obehagliga fiskarna och guppade utom räckhåll för honom.
Här egentligen inga platser för segelbåtar, men som en spanjor marinero sa;
”med lite vaselin och välvilja går det”.
Fler bilder (många!!!) från Gibraltar förra veckan:
Annonser

Responses

 1. Härlig läsning och fina bilder! Jag blir sugen på att besöka Ronda. Bra foton och inspirerande text Tiago, eller var det Tassa?
  Kom precis hem från en en timmes vakjakt i skogen. Sköt en vildsvinsgylta, fin matgris på 45 kg. Har hängt upp den i carporten och i morgon flås den och hängs in i kylen för mörning i 10 dygn. Vi äter endast viltkött. Min dotter som länge var vegetarian pga de vidriga bilderna från hanteringen av kreatur, accepterar mitt viltkött.( -De har fått dö i sin rätta miljö menar hon.)
  Fin vind på er!

 2. Olá 🙂

  Finalmente veio o bom tempo… o que deve ser óptimo para vocês!!!

  Gostei de vos ver
  beijinhos para todos

  boa viagem e excelentes experiências.
  Quando voltam a Portugal?
  ******************************

 3. Esperamos estar em Portugal para o casamento da Inês. Beijinhos para todos.

  Da Kaptain

 4. We are in Barbate and heading to Cadiz (Rota) tomorrow.

 5. Manga kramar och Tack en gang till fran Jenny =)

  Line, underbart att traffa dej! Vi anvander presenterna varje dag :-). Kramiz

  Freddie, vi ser framemot att traffa dej allihopa 🙂

  Alicja, harligt att du NVC:ar for fullt,! Jag har borjat gora det via Skype under varen och det fungkar najs 🙂

  Susan & Jan, David & Valerie, thank you for a great day together i Tanger!

  Mormor, tusen grattis pa fodelsedagen imorgon! Ringer dej!

  Valdemar! Tack!! Och halsa Wladimir massor!!

  Cicci 🙂 🙂 🙂 Kram!!!

  /Jenny

 6. Hej!

  Det är alltid spännande att läsa här på bloggen, men riktigt skönt med en så positiv rapport. Det verkar som om ni har haft riktigt sköna dagar i exotisk miljö. Det är ni verkligen värda 🙂
  Grattis på födelsedagen i efterskott Jenny.
  Idag hade vi möte på stationen med mp och v och saknade dej. Mötet var iallafall trevligt och bra med en massa babbel och prat och visioner.
  Jag var föresten vid ditt hus när vi skulle ha möte när du var hemma och jag letade och ropade efter er och ringde alla nummer jag hade, men fattade aldrig att ni var hos din mormor!
  Hoppas ni får sköna dagar framöver!!!
  Kram

  / Örjan

 7. Hej på er allihopa!
  Har tidigare börjat skriva inlägg i bloggen och skrev mycket om vad som hade hänt med oss på sistone, men när jag skulle skicka kommentaren så hängde sig min internet uppkoppling 😦
  Ni kan läsa mer på vår hemsida. Tänkte också informera om att ni snart kommer att möta Aurora från Hbg med Harald och Christel. De lämnade Sverige någon gång i mars och är i norra Portugal nu. Ni har länken till deras blogg på vår sida 🙂
  Segla lugnt! Vi saknar er!

  Kramar,
  Micke & Mia

 8. Hej Micke och Mia, jag brukar kolla er hemsida regelbundet, jag blir faktiskt sugen att segla mer i hemmavatten. Vi ar i Rota nära Cadiz.
  Det är sa manga vi känner som ska fortssätta sina resor världen över och andra som ska pabörja det… och vi närmar oss slutet…
  I slutet av veckan hoppas vi vara fram i Portugal, vädret är underbart och seglingen har varit kannon i Atlanten om man jämför med den seglingen vi har haft i Medelhavet. Siska njuter av ha alla sina segel upp och glida fram i 5 knop. När vi kommer till Portugal ska vi hitta en hamn var vi kan ta upp Siska och bygga en transport vagga för att sen försöka hitta en bra transport till hemmavatten. Vi har varit ut vart ar, snart maste vi borja jobba. Ser fram emot att träffa er snart.

  Stor kram,

  Da Kaptain


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: