Skrivet av: dreamalive | mars 7, 2008

Tanter, snäckor, choklad

Ja, tanter har vi fått lite erfarenhet av här.

I onsdags var vi och hälsade på på två chokladfabriker, Valor och Pérez, i Vila Joyosa. Valors museum var stängt på grund av regnet och stormen. Det har varit vind och vågor på Medelhavet så mycket att skalan på väderkartan inte räckte till, utan såg ut som ett stort hål över havet. Inte ens fiskarna gick ut med sina båtar. Torsdag med sol gick vi tillbaka till Valors chokladfabrik och chokladmuseum.

Denna dag hade jag och Tiago byggt ett sandslott på förmiddagen. Vi hade gjort ett torn i mitten som jag täckt med snäckor på ovansidan. På väg till Valor så såg vi en tant som gick på stranden och samlade snäckor i en påse.
När hon kommer till vårt sandslott stannar hon och böjer sig ner och plockar några av snäckorna jag prytt tornet med..! xD
sandslott_snckor1.jpg sandslott_snckor.jpg sandslott_snckor2.jpg

Utanför chokladfabriken stod redan 7-8 människor och väntade på att bli insläppta. Det blev vi också efter att två smockfulla bussar med 80 turister blivit insläppta… Så fick vi äntligen besöka museumet och höra om kaokaobönor och företagsamma chokladtillverkare. Jättefina chokladskulpturer gjorda av en maya-indian, Guillermo Xul Xiu, för två år sedan (!), med kaokaoträdets skyddsgudar.
guillermoxiuxul_chocolate-sculpture.jpg XulXiu_Chocolate-sculpture_MayaGod_.jpg
Efter museumet fick vi titta lite på fabriken där de tillverkar choklad, och sen, chokladaffären med praliner till provsmakning. Mums! Jättegott! Och mamma blev lite kompis med dem som jobbar där. De var jätteschyssta. Vi kände oss som stammisar redan.
Det var inte bara vi som uppskattade pralinerna utan även alla de spanska tanterna som kommit med bussarna… När tre paket med de lyxigare bjud-chokladpralinerna tagit slut, tittade en dam irriterat på det oöppnade paketet som var kvar på bordet. Det fanns fyra brickor med choklad vid sidan om, men hon ville ha av dem i paketet. När ingen av personalen kom och öppnade paketet till dem, och hon tittat sig omkring allt mer frustrerat, så fattade hon ett handlingskraftigt beslut. Hon tog upp paketet och började riva och dra i det, men fick inte upp plasten runt om. När det inte gick med fingrarna så testade hon med tänderna. Hon bet och slet. Det gick inte heller. Vi tittade och fnissade med gömda stora ögon, och tyckte hon påminde om Kajsa i Kalle Anka när det är klädrea. Nu kom tant-vännerna till undsättning och en av dem plockade fram en liten fickkniv ur handväskan, som hon skar av plasten med. Någon kort sekund låtsades alla ko-lugna med pralinerna lysande i ögonvrårna. Efter fem sekunder var alla pralinerna slut..!. (Jag lovar att jag inte överdriver det minsta!)
Ja, de damerna gillade i alla fall choklad… ;P

På vägen hem fotograferade jag sandslottet utan topp-snäckorna..

Märkte också att blå huset med färgglada tvätten bytt tvätt. På morgonen gult och vitt, på eftermiddagen rosa och mintgrönt. Fint.
tvttbltthus1.jpg tvttbltthus2.jpg

/Tassa och Jenny tillsammans

Lite mer chokladfabriks info från Jenny:

Hos Valor som drivs av fjärde-femte generationen sedan 1881 är det stort och modernt, med exklusiv choklad som t.ex. basilika-smak – förutom alla fyllningar med whiskey och likörer. Personalen talar spanska och engelska och jag vill nämna Alicia Segovia och Pepi Mingot som var jättetrevliga. Besöket och provsmakningarna är gratis, och sedan är det fritt fram att shoppa loss. I fabriken såg vi ett litet berg med lådor märkta Suecia/Sverige.

Hos Pérez drivs också företaget vidare inom familjen sedan 1892. Här har man valt att satsa på tradition och det gamla hantverket. Vi visas runt i den lilla fabriken som fortfarande är i användning och de ljusgula maskinerna fyller det choklad-doftande utrymmet. (Choklad-damm känns lyxigt tycker jag) Även här är vi i sällskap med en stor busslast turister. Vi dricker alla utsökt varm choklad som bjuds. Gratis här också, med en butik i slutet av rundan. Jättetrevlig kvinna – som var i Stockholm på turistresa förra sommaren – ger oss specialguidning. Hon är gift med grundarens sonson. Jag missar hennes namn när nästa busslast väller in och slukar det stolta företaget med sin nyfikna chokladhunger. Hetsiga tanter överallt. Hon hinner berätta att innan Andra Världskriget fanns tretton stycken chokladfabriker i VilaJoyosa. Nu finns det tre stycken kvar.

Och vi är kvar i VilaJoyosa tills lördag tror vi. Sedan Alicante.


Annonser

Responses

  1. Vad ni får se på Eran resa, rena rama Willy Wonka-trippen, annat är det härhemma, gråmulet och det enda som rör sig är en surdeg i en glasburk, som skall ”kultura” sig 7 dagar.

  2. Hej mina vänner! Jag hinner inte läsa just nu om era choklad strapatser men jag lovar att göra det snart. Jag ville bara berätta att den 6/3 fick vi äntligen vår älskade Lowe. Han vägde 3460 gram och var 52 cm lång. När allt har lugnat sig och vi med säkerhet vet att vi får vara hemma så ska jag skriva en lång berättelse om allt som hänt men det får bli över meil, vill ju inte att hela världen ska veta allt om vår älskade pojke. Många kramar från oss.

  3. Hej, spännande o kul läsning! Bifogar ett tips om asien.

    Vinn en bok!

    Genom att svara på några frågor om bla senast lästa bok så har man möjlighet att vinna en bok som heter ”15 gånger Asien” som är en reseskildring. Jag har själv läst boken och rekommenderar den.

    15 resenärer ger sin bild av en liten del av Asien. Det handlar om starka upplevelser, möten med människor och främmande kulturer, och tankar som uppstår i samband med dessa. Det handlar också om äventyr, naturupplevelser, och meditation. Länder som är representerade i boken ”15 gånger Asien” är Indien, Singapore, Laos, Vietnam, Thailand, Kambodja, Malaysia, Indonesien, Kina och Bangladesh. Länk till utlottning av boken: http://www.boktipset.nu/senastenytt.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: