Skrivet av: dreamalive | augusti 2, 2007

Amsterdam

Vi hade en bra dag igår.

Det regnade, men inte hela tiden. Det var fem Mayday-anrop på VHF-radion, och inget av dem gällde oss. Vi hade en tromb bakom oss, men den svängde bort. Vi blev nervräkta av en kastvind och ösregn, men hjälptes åt att komma rätt igen. Vi kom till Amsterdam, men fick vända för att det var fullt. Skojar :-). Det var fullt inne i centrums hamnar och vi tvingades plaskblöta vända tillbaka i kallt regn och hittade den mest fascinerande hamn vid ett grönområde. Full av husbåtar, lyxpråmar, projektbåtar, segelbåtar, pittoreska hus med konstälskande människor, och invandrare med Spirithungriga kamphundar – i en enda salig röra 🙂

BILDBERÄTTELSER:
Michel får hjälp av Nuno att bli upphissad i Optimists mast i Stavoren:

Fantastiskt att uppleva vad segling tydligen kan vara! Njöt av perfekt lagom vind och vågor i 5,5 knops fart. Äntligen en stund med bra vindar, även om det bara varade en timme. Jag både satte upp och tog ned storsegel och genua för Första gången i mitt liv. Lilla Siska på Ijsselmeer. Och Jag. Och det ”fina” vädret (har inte blivit bortskämd på ett tag :-)):

TROMB

Vädret blev snart mörkare…

Höll på att tappa hakan när jag packade ihop genuan i fören och vände mig om och såg mitt livs första tromb bakom Nunos huvud! Ropade på honom, och han hörde inte vad jag sa, utan skällde på mig för att jag inte fokuserade på min uppgift :-).

Förstår nu hur tsunamis och jordskred och alla möjliga naturfenomen får människor att stå och stirra istället för att fly. Helt otroligt att se med vilken hastighet man såg att tromben i spetsen rörde sig! Bra att den inte växte ner till havet utan försvann bort. Puh!

Sedan seglade vi vidare och just när vi ropade hej innan vi var över bäcken kom ovädret över oss

…och pressade på ett ögonblick ner oss i långt över 60 graders lutning (gradskivan upphör där) så att vattnet forsade längs sidan och genuan var farligt nära att fyllas av vatten. Sikten förvandlades till en grågrön vattenvägg på 10-15 meters avstånd. Hann inte bli rädd förrän efteråt. Observera greppet om Siska..! :

Hinner inte skriva så mycket, för vi ska upp tidigt imorgonbitti och ta Nordsjön igen. Vi har sovit tre nätter i Amsterdam,

och idag onsdag fortsatt via kanal med många stora fartyg och industrier,

ut till friska vindars hav vid Ijsmuiden i hopp om bra väder ner till Calais. Men först:

BILDBERÄTTELSER FRÅN AMSTERDAM:

Jag och Tassa älskade marknaden:

Tiago och Nuno tyckte vi var lagom roliga..!

…och ville vi skulle sluta titta på vykort:

och fotografera allt från skyltfönster till provrum och bro-namn och nederländsk frukost med choklad-strössel:

De tyckte jag hade köpt en för stor karta:

…och ville gå hem, vilket de gjorde, så att vi kunde göra studiebesök i redlight-district i frid och ro:

Spirit tyckte inte det var något särskilt med det. Men till slut orkade han inte mer:

ALLVAR OCH ÖVRIGT

Förstasidenyhet i Amsterdam var över hela första sidan att Ingmar Bergman dött.

Inne i en tidning hittade vi en bild med ett stort lastfartyg uppe på ett hus. Det var från olyckan jag berättat om tidigare med kedjan i propellern. Rubriken var ”klant”, men vi har efter att ha sett ”klant” och ”klanten” på diverse ställen kommit fram till att det betyder ”gäst/besökare”.

(Nyhets-parantes: I helgen blir det både pridefest och loveland-festival i Amsterdam med bl.a. svenske Eric Prydz. )

I hamnen var ett par som natten till lördagen råkade ut för så mycket olycka på olycka att de måste kontakta livräddningen, och det var en alldeles hiskelig historia, så vi tar oss numera fram försiktigt en dag i taget, och försöker undvika risker. Problemet är att vädret varit extremt instabilt.

Nu är vi vid Nordsjön igen och ger det några dagars chans ner mot Atlanten, innan vi fattar definitivt beslut om kanaler till Medelhavet eller Biscaya till Portugal.

Det har inte alls funnits gratis internet sedan Danmarks hamnar, och vi är bara inne som nu; när vi köpt 24 timmar för 160:-, så förlåt att vi uppdaterar så sällan..

Cornelis Vreeswijk är född här där vi är nu, och det står en staty av honom vid stranden :-).

Hälsningar!

Annonser

Responses

 1. Hej på er allihop!
  Vad ni får stå ut med! Vad roligt att ni är vid gott mod. Att läsa att Tassa tycker det är roligt att bo på båt värmer våra båtboende hjärtan och det är underbart att alla börjar bli vana vid hanteringen av Siska.

  Nu har ni passerat Mias och min sydligaste position i Europa (som vi seglat) och vi önskar er fint väder söderut. Vilken väg ni än väljer att ta framöver så blir resan bara bättre ju mer vana ni får.

  Tänkte också höra om Tassa vill bli ”gudmor” till vår Tassa? Bättre matte och djurvän kan man inte önska sin lilla vovve.

  Massor av kramar,
  Micke & Mia

 2. Amsterdam verkar ju vara ett gott brejk i böljorna!! Imorgon ska vi till Köpenhamn och kolla in finalmatcherna i fotbollsVM för hemlösa. Sverige är faktiskt i semifinal. Inte alls illa med tanke på att 50 länder deltar. Portugal har oxå gjort bra ifrån sig så vi ska heja på dom oxå. Särskilt som vår medresenär Fia( kommer du ihåg henne, Jenny? ) har träffat en kille från Madeira och som vi ska få träffa imorgon. Ska bli riktigt kul att kolla fotboll, streetfotboll med 3 man på plan 7x 2 minuter. Nä, nu är det kallt på altanen. Må gott på er alla, Jocke håller ett vakande öga på dina webprylar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: